torsdag 10 januari 2008

Kardemummaknyten

Jag hittade det här smarriga receptet på kardemummaknyten som jag måste prova inom det snaraste. Jag älskar kardemumma. Berätta gärna om ni gjort dessa förut eller om ni hinner göra dem innan mig, hur de smakade!Receptet kommer från Leila på tv4.







Ingredienser:
1 msk svarta kardemummakärnor
1 st ekologiskt ägg
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
1.2 l vetemjöl special
Fyllning:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk malen kanel
sockerlag till pensling
1 msk svarta kardemumma kärnor
1 dl strösocker


Gör så här:
1.
Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
5. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5 centimeter tjock.
6. Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna.
7. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
8. Skiva arket i 4 centimeter tjocka remsor och skär ett snitt som går nästan helt igenom så att det ser ut som ett par byxor.
9. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och vrid ihop till en knut och lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper.
10. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader varmluft.
11. Grädda bullarna gyllene i cirka 10 minuter.
12. Pensla bullarna med sockerlag och strö över fint krossad kardemumma blandat med strösocker.

Sockerlag
Sockerlag gör man enkelt genom att koka upp 1 del vatten med 2 delar socker och sen låter det svalna.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser jättegott ut! Jag har skickat ett till mail till Höganäs och frågat om den blåa färgen ska utgå helt, så jag skriver så snart jag fått svar.

Linas inredning sa...

Det verkar gott, fast jag föredrar ju kanel framför kardemumma :) Fint bildmontage du fick till i inlägget innan!

Poppins sa...

Oj, vad det lät gott. Såg inte programmet så tack för tipset!

Anonym sa...

Mmmm, de såg riktigt smarriga ut, du får gärna baka dem o berätta om hur de blev. Jaså ni hade med en sådan tråkig gran, har aldrig varit med om det förr...kram

Anonym sa...

Tyvärr Sara, jag fick reda på att hela det blåa sortimentet i Höganäs kommer att utgå.

Anonym sa...

Efter att ha varit sjuk en vecka men tillfrisknat så skulle det va oerhört gott med några sånna där :)

Anonym sa...

Ohh nooo! Vad gott det såg ut.. och jag som är så hungrig!!! :)
kram och trevlig helg!!

Ann-Catrin sa...

mums...jag älskar oxå kardemumma..kan gå och tugga på kardemummakärnor.
bra recept
kram A-C

Anonym sa...

Såg gott ut. Har nästan alltid kardemumma i mina bullar.

MiaMaria sa...

Ser så gott ut ....mums!
Miamaria

Anonym sa...

Åh, attans vad smaskigt! Måste nog prova baka det , så fort allt jul-fika är slut, tack för receptet och trevlig söndag, kram!

Linas inredning sa...

En ny kommentar från mig, har en utmaning på min blogg som jag skickat vidare till dig :)

vinklar o vrår sa...

Mmmmm, det såg inte fel ut. Tack för tipset!

Trevlig vecka!
Kram
Mia